Postduiven moeten een goed leven hebben. Een goed leven betekent dat ze goede verzorging nodig hebben. 

 

Het hok 

Duiven hebben een goed onderkomen nodig en dus een goed hok. Informatie over een goed hok vindt je op de pagina "Het duivenhok".

 

     Eten en drinken

Eten Postduif

Het is belangrijk dat duiven goed te eten en te drinken krijgen. De duiven krijgen meestal twee keer per dag te eten. Dit eten bestaat meestal uit granen en peulvruchten als maïs, erwten, tarwe en gerst. Ook moet een duiven minstens één keer per dag schoon drinkwater krijgen. Fabrikanten van dierenvoer mengen de granen en peulvruchten, zodat je een kant-en-klare 'mengeling' bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen. Er zijn verschillende mengelingen te koop die afgestemd zijn op wat een duif nodig heeft.
Een duif eet gemiddeld zo'n 30 tot 40 gram granen en drinkt gemiddeld ongeveer 50 ml water per dag. Een duif heeft veel vocht nodig, om het voer goed te kunnen verteren. 

 

 

    Bijproducten

Postduiven pikken naast granen en peulvruchten ook stukjes steen of grit op. Dit gebruiken ze om het voedsel in de maag te malen. Duiven hebben ook twee keer per week mineralen nodig. Deze mineralen kun je met een beetje olie en mineraalpoeder. Andere producten die liefhebbers soms gegeven zijn een krop sla, een uitgeperst teentje knoflook in het water,  pinda's, gepelde zonnebloempitten en hennepzaden.

 

 

 

 

Het hok schoonhouden

Elke dag moet het duivenhok worden schoongemaakt. De ontlasting van de duiven kun je met een krabber van de vloer, de zitschapjes en uit de broedhokjes krabben. Ook moeten de drinkbakken en etensbakken regelmatig goed schoon gemaakt worden. 

    In bad

Duiven in badDuiven moeten zo nu en dan ook in bad. Meestal wordt hiervoor een grote niet te hoge bak gebruikt. Deze bak wordt dan gevuld met ongeveer 10 cm water. Deze bak staat dan in de tuin of in het duivenhok.Vaak wordt er ook azijn en keukenzout toegevoegd om het ongedierte te bestrijden. Het bad moet na het baden niet te lang staan. Soms drinken de duiven eruit en wanneer het water lang staat, kunnen de duiven er ziek van worden. Zet je het bad in het hok, hou dan in de gaten dat de grond niet te nat wordt. Een vochtig hok is niet goed voor de duiven.

 

 

Ziektes bij duiven

Je moet altijd attent zijn op allerlei symptomen die wijzen op een ziekte. Observeer daarom elke dag het gedrag van je duiven. Wil de duif wel vliegen? Zijn de neusdoppen mooi wit? Hoe is de mest? Maakt de duif geluiden bij het ademhalen?
Denk je dat duiven ziek zijn, ga dan naar een dierenarts om je duif te laten onderzoeken en de juiste medicijnen te krijgen. Tegen sommige ziektes moeten duiven zij ingeënt als ze mee willen doen aan vluchten of tentoonstellingen.

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Ontvang de eerstvolgende events, de uitslagen, uitgelichte forum berichten en nieuws.