Twee weken geleden hebben we contact gehad met PV de Gevleugelde Vrienden uit Twijzelerheide, toen er zich in hun vereniging de eerste besmetting met corona voordeed. Ze hebben later die week besloten om geen duiven in te korven vanwege een te groot risico voor de gezondheid van de inkorvende leden. Ook bij de Zwaluw in De Westereen werden de spelregels weer aangescherpt. Lokale media berichtten daar ook al over: https://www.rtvnof.nl/duivenclubs-scherpen-maatregelen-aan-na-corona-onder-leden/ 
Ook verschillende verenigingen in Zuid-Holland hebben momenteel te kampen met uitbraken onder de inkorvende leden.
 
Nu op een aantal plekken in Friesland het aantal besmettingen toeneemt, vinden wij het noodzakelijk om alle leden te wijzen op het Covid-19 protocol wat door de werkgroep en NPO is gepubliceerd. De laatste berichtgeving ging over versie 3.0 van het protocol en alle verenigingen hebben toen gemeld welke versie (1.0, 2.0 of 3.0) zij gebruikten: https://www.friesland96.nl/nieuws/werken-met-versie-3.0-corona-protocol 
 
Inmiddels hebben we het vaker over het hitteprotocol en lijken we de maatregelen om corona-besmettingen te voorkomen wel een beetje vergeten. Ondanks dat de meeste verenigingen aangaven met versie 1.0 te blijven werken (3 mensen in het gebouw maximaal, kantine dicht, liefhebbers korven in op afgesproken tijden en alles op 1,5 m), lijkt het erop dat er toch teveel verruimd wordt. Zo krijgen we berichten dat:
 
- Liefhebbers in sommige verenigingen zelf de duiven mogen aangeven. Dit is in GEEN ENKEL protocol toegestaan
- Liefhebbers die zelf klachten hebben (koorts, snotterig) hun duiven door anderen laten inkorven. Dit is NIET toegestaan.
- De kantine is dan wel dicht, maar iedereen die dorst heeft haalt zelf even een flesje of glaasje uit de kantine. 
- Buiten wordt ouderwets gemolken over de duiven, waarbij er geen 1.5 m wordt aangehouden
- Het inkorfschema is verlaten en de manden en klokken worden nauwelijks meer ontsmet
 
Allemaal voorbeelden waaruit blijkt dat er onnodig risico wordt genomen. Tegelijk zijn er ook heel veel verenigingen die gewoon netjes blijven werken volgens versie 1.0, ze zijn er aan gewend en houden dit vol voor dit jaar. 
Kortom, nu het er op lijkt dat de besmettingsrisico’s toenemen, willen we alle leden oproepen zich opnieuw zoveel mogelijk aan de regels te houden. Mocht het toch nodig zijn dan zien we ons als bestuur genoodzaakt om alle verenigingen te controleren en bij overtreding uit te sluiten van deelname aan de vluchten die nog komen.
 
Samen houden we corona buiten de duivensportlokalen!
 
Het bestuur

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Ontvang de eerstvolgende events, de uitslagen, uitgelichte forum berichten en nieuws.