Ruim een maand later dan vorig jaar is er helaas toch weer vogelgriep vastgesteld in het werkgebied van onze Afdeling. Het betreft een uitbraak in Biddinghuizen, waarvoor het ministerie van LNV een zone van 3 en 10 km heeft vastgesteld. Binnen deze cirkel (10km en alles wat er binnen valt) mogen geen duiven worden samengebracht (inkorven) en mogen de betreffende liefhebbers niet meedoen aan wedvluchten of trainingsvluchten. Houd de berichtgeving ook in de gaten via de speciale pagina van de NPO: https://www.duivensportbond.nl/vogelgriep 
 
We weten inmiddels van ca. 8 leden van PV Flevoland en PV de Zuiderzeevliegers dat zij binnen de 10-km zone vallen, die niet kunnen inkorven zolang deze maatregelen van kracht zijn.
Als er nog meer liefhebbers binnen de cirkel vallen krijgen we daar als afdelingsbestuur graag bericht van (secretaris@friesland96.nl ) omdat er dan de aangepaste berekening van kampioenschappen geldt voor deze leden.
 
Nog even in herhaling van de belangrijkste afspraken zijn: 
  • De 10 km zone is niet letterlijk gemeten met een passer, maar het kaartje laat begrenzingen zien op basis van wegen en water. Dat komt omdat het een vervoersverbod is, gericht op het voorkomen dat er met pluimvee (ook duiven) wordt gereden in het gebied waardoor het virus verspreid kan worden. De grenzen van het kaartje tellen, niet de letterlijke afstand die je bijv. met google-maps kunt meten.
  • Twijfel of je binnen het gebied valt? RVO heeft een interactieve kaart waarop goed in te zoomen valt: https://data.rvo.nl/dierziektenviewer/index.html  
  • Ondanks dat de vereniging (Urk, Emmeloord) wel inkorft, mogen deze liefhebbers dat dus niet! Mochten er liefhebbers proberen elders in te korven terwijl ze dat niet mogen, dan kunnen we sancties toepassen:
  • De getroffen verenigingen sturen ons een overzicht van de liefhebbers in het gebied
  • Als een liefhebber die in het gebied valt toch inkorft nemen we die niet op in een uitslag en kunnen we een boete opleggen.
  • De vereniging die liefhebbers gelegenheid biedt toch in te korven ondanks het verbod, wordt dan de week erna niet opgehaald.
 
We begrijpen hoe vervelend dit is en kan worden voor de betreffende liefhebbers en hopen dat ze snel weer mee mogen doen. We roepen iedereen op om het hoofd koel te houden. Ga niet met overheden en andere instanties bellen, deze regelgeving is wat het is, daar valt nu niets aan te veranderen. Laten we hopen dat er niet te veel nieuwe uitbraken komen.
 
 
Het bestuur

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Ontvang de eerstvolgende events, de uitslagen, uitgelichte forum berichten en nieuws.